Rugi tak tahu! Inilah Petua Hilangkan Kahak Dalam Paru-Paru Dan Penawar Batuk Yang Mujarab

Petua Hilangkan Kahak Dalam Paru-Paru Dan Penawar Batuk Yang Mujarab. Batuk yang disebabkan oleh virus pasti mengganggu anda dalam aktiviti-aktiviti harian terutamanya batuk degil dan sukar dihapuskan.
Selain mengganggu diri anda, ada soalan tentang hal itu akan mengganggu orang lain juga. Bermula dari kebimbangan orang lain yang dijangkiti batuk atau keberisikan daripada bunyi batuk anda.

Terdapat beberapa petua hilangkan batuk berkahak dengan cepat dan paling mujarab yang anda boleh cuba untuk batuk ringan serta batuk yang degil, daripada dengan ubat semula jadi hingga dengan ubat daripada doktor yang mesti mengikut dos yang disyorkan.

Banyak ubat batuk yang beredar di pasaran adalah ubat-ubatan kimia, tetapi ubat daripada bahan-bahan semula jadi atau herba lebih baik diterima oleh badan kita. Anda boleh meraciknya sendiri atau beli ubat-ubat herba yang sudah tersedia di kedai-kedai herba atau farmasi.

Sirap buatan sendiri untuk kahak

Bahan-bahan:

Lobak merah

2. 6 sudu besar madu organik

3. Air

Cara-caranya:

1) Kupas dan potong lobak merah menjadi ketulan, kemudian rebus lobak merah sehingga ia lembut. Asingkan air rebusan lobak merah tadi.

2) Kemudian tumbuk/kisar lobak merah yang direbus tadi sehingga lumat.

3) Kacau madu ke dalam air rebusan lobak merah dan tambahkan isi lobak merah yang telah ditumbuk/dikisar. Kemudian kisar sekali lagi campuran isi lobak merah dan air rebusan tadi.

4) Siap untuk diminum dan disimpan dalam peti ais.

Cara Penggunaan (Petua Hilangkan Kahak Dalam Paru-paru Dan Penawar Batuk)
Ambil 3-4 sudu besar ini setiap hari dan anda harus berasa lebih baik dalam tempoh hanya beberapa hari. Ubat ini akan membuat anda berasa lebih cepat jika anda mengambil masa untuk mencubanya.

Sekian.

Sumber:chemanfans.info

Tahukah Anda Butang ‘Soak/Tube’ Pada Mesin Basuh Adalah Untuk Mencuci Keladak Dalam Mesin? Bagaimana? Ikuti 3 Langkah Mudah Ini

Mungkin ada diantara kita yang hanya tahu membasuh pakaian tapi tidak pasti bahawa sebenarnya mesin basuh juga perlu dibasuh untuk mengekalkan fungsinya secara optimum.

Tapi bagaimana pula nak basuh mesin basuh? Nak kena sental bahagian dalam mesin atau sapu habuk dibahagian luar? Itukah yang dimaksudkan dengan mencuci mesin basuh?

Cuba bayangkan selama bertahun-tahun membasuh baju dengan segala jenis kotoran, pasti sudah berkepuk-kepuk keladak daripada kotoran pakaian yang terkumpul didalam mesin tersebut. Jadi, apa yang harus kita lakukan untuk memastikan keadaan mesin basuh sentiasa dalam keadaan yang baik dan baju betul-betul bersih?

Perkongsian daripada Mommy Daily ini menjawab persoalan dengan langkah yang disertakan sekali sebagai panduan untuk membasuh mesin jenis automatik di rumah anda. Semoga perkongsian ini berfaedah buat semua!

Pernah tak mommy membasuh kain guna mesin automatik, kain bau hapak walau dah letak sabun dan softlan. Tetap bau tak menyenangkan?

Lagi sakit mata bila ada habuk kerak-kerak hitam melekat kat baju sekali. Haa, mommy jangan tak tahu, tu signal dari mesin basuh yang ianya perlu di basuh. Apa? Ye, mesin basuh pun kena basuh walaupun kerjanya membasuh baju setiap hari.

FUNGSI SOAK/TUB CLEANING kat mesin basuh tu bukan semata-mata hiasan tau. Ada gunanya iaitu untuk buat cleaning tub mesin yang berkerja setiap kali membasuh.

So, mudah je cara nak basuh mesin basuh,

1.Tekan ON
2.Pilih dan tekan program SOAK/TUBE, tekan START.
3.Bila mesin dah start isi air hingga tub hampir penuh masukkan CUKA + SODA BIKARBONAT.

Lepas tu tutup mesin basuh dan biarkan dia buat kerjanya. Dah siap biasanya akan bunyi macam mesin dah siap basuh kainlah, cuma bila buat sesi SOAK/TUB CLEANING janganlah mommy letak kain pulak.

Tu namanya, basuh kain bukan basuh mesin basuh. Nanti cuba buat tau, dan amalkan buat SOAK/TUB CLEANING 2bulan sekali supaya mesin berfungsi seoptimum mungkin.

Kalau lama-lama dibiarkan tak mustahil mesin basuh akan rosak sebab dah terlalu banyak habuk dan kotoran yang terkumpul. Rasa rugi plak tolak mesin basuh yang 8tahun diguna tiba-tiba stop. Ingatkan rosak bila nak servis boleh tahan harganya, beli yang baru, bagi free mesin basuh rosak tu, tak sampai seminggu kedai yang sama, display mesin basuh kita tu yang dah dibaiki, beza RM200 je dengan harga mesin yang baru beli. Aduudu..rugi rasanya.

Sebab selama 8tahun guna tak pernah tahu fungsi SOAK/TUB CLEANING ni, lepas tu baru tahu..hehhe

sumber: mari viral

Leave a Reply

Your email address will not be published.